Objednávky:

731 528 242

Velkoobchod zeleninou a ovocem
rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny

Plodová zelenina

zelenina, která má jedlé plody. Dělí se na dvě skupiny:

  • pravé bobule rostlin čeledi lilkovitých - rajče, papriky (bílá, červená, žlutá, zelená, oranžová), lilek, feferonka.
  • nepravé bobule zelenin tykvovitých - tykev, okurka (hadovka), meloun (vodní, Galia, Cantaloupe, žlutý), cuketa.


rajče

papriky

lilek

meloun vodní

okurka (hadovka)



cuketa
tykev
feferonka
cherry
meloun žlutý


meloun Galia

meloun Cantaloupe





Objednat:

  • telefon: 731 528 242 - Jan Půlpán 
  • objednávkový formulář

Typy pro použití plodové zeleniny>>


Podrobně o plodové zelenině:

Rajče

mají bobule různé barvy i tvaru. Obsahují velké množství provitamínu A, vitamín B 1,2 a C. Dále pak 3 až 5 % sacharidů, 1 % bílkovin, fosfor, vápník a železo. Nezralé plody rajčat obsahují jedovatý alkaloid solanin. Není náročná, dobře odolává chladu.

Paprika

je plod (bobule), který se používá jako zelenina i jako koření. Je bohatá na vitamín C. Některé odrůdy obsahují v žilkách dužiny kapsaicin, který dodává paprikám ostrou štiplavou chuť.

Lilek

má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialové červený. Tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý. Je bez vůně, chuť lehce nahořklou a pikantní, v kuchyni se používá tepelně zpracovaný.

Tykev

ve světě je známo třináct druhů tykví. U nás se používají tykve velkoplodé (dýně) - hmotný plod, a tykve obecné (patizony, cukety) - sklízejí se v nedozrálém stavu, kdy je dužina velmi jemná.

Okurka

nasládlá, osvěžující chuť, často však nedostatkem vláhy jsou okurky nahořklé. Mají jen malou výživnou hodnotu a horší stravitelnost. Rozlišují se okurky nakládačky - 30 až 120 mm dlouhé, používají se k nakládání, a okurky salátové - mají větší plody.

Meloun

na povrchu zelené, žluté nebo hnědé. Konzumují se syrové. Rozlišují se dva botanické druhy - meloun cukrový (pravý) a meloun vodní (u nás nejčastěji).

Cuketa

vznikla z tykve obecné, vždy se podává tepelně upravená, má velmi jemnou chuť, může se silně kořenit. Nejlepší jsou mladé cukety, které mají při sklizni 25 cm.

Feferonka

využívá se jako zelenina, koření nebo v léčivé formě. Obsahuje pálivou látku kapsaicin, jenže způsobuje pálivou chuť. Feferonka má v sobě dostatek vitaminu C, je zelená až červená.


Cherry rajčata

sytě zelené keříky, plody jsou červené, žluté nebo oranžové.

Meloun žlutý

charakteristická žlutá barva, jemně nasládlá chuť, vhodný především do ovocných salátů.


Meloun Galia

pěstován hlavně v Izraeli. Je malý a kulatý, obalen žlutohnědou slupkou. Hodí se do ovocných salátů, obzvláštní chuť palačinek.

Meloun Cantaloupe

malé plody váží asi jen jeden kilogram, dužina má sladkou chuť připomínající mango, vůní ananas. Nejlépe chutná samotný, může se přidávat i do salátů nebo zmrzliny.








 

Hledáme dodavatele

Hledáme dodavatele českého česneku

Přijímáme objednávky na krouhané zelí